Nafaka Arttırım Davası Nedir ? - Atlantik Hukuk & Danışmanlık
...

Nafaka Arttırım Davası Nedir ?

2020-06-18

NAFAKA ARTTIRIM DAVASI

 

Yıllar önce zorlu bir boşanma sürecinden sonra nafaka almaya hak kazanan vatandaşlar bulunmaktadır. Hakimler tarafından boşanma sürecinde talep edilmesi durumunda şartlara göre yoksulluk nafakası, tedbir nafakası ve iştirak nafakasına hükmedilmiş olabilir. Anca yıllar önce hükmedilen nafakalar o zamanın ekonomik şartlarına göre belirlenmiştir. Hükmedildiği tarihlerde kişilerin geçimine yeterli olan miktarlar aradan zaman geçmesi ile günün enflasyon şartlarına uyum sağlayamamakta ve mağduriyete yol açmaktadır. Bu hususta tarafınıza hükmedilen yoksulluk nafaka artırım davası ve iştirak nafakası artırım davası açabilirsiniz. Mahkemeler tarafından günün ekonomik şartlarına talep doğrultusunda uyum sağlanması ve belirli oranlarda nafaka miktarının arttırılması amacı ile açılmaktadır.

NAFAKA ARTIRIM DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?

Yoksulluk ve iştirak nafakası miktarı; enflasyona, tarafların ekonomik durumlarına ve hayat şartlarına göre zamanla az gelmeye, yetmemeye başlayabilirler. Bu durumdaki nafaka alan kişiler ayrım gözetmeksizin nafaka artırım davası açabilir.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI HANGİ ŞARTLARDA AÇILABİLİR?

  • Nafaka alacaklısı tarafından, nafakanın değişen bir takım durumlar sonucu az gelmeye başlaması gerekir.
  • Nafaka borçlusunun mali durumunun iyileşmesi, nafaka alacaklısının mali durumunun kötüleşmesi durumunda da nafaka artırım davası açılabilir.
  • İştirak nafakasına konu çocuğun giderlerinin artması (ÖRNEĞİN : devlet okulundan özel okula geçmesi, bir spor dalına başlaması) sebepleriyle nafaka artırım davası açılabilir.
  • Nafaka artırım davası açılabilmesi için davacının haklı bir gerekçe göstermesi gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANAN KİMSELER NAFAKA ARTIRIM DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Anlaşmalı boşanan eşler, boşanma protokolüyle nafaka miktarını kendi özgür iradeleriyle belirlerler. Anlaşmalı boşanmış olmak, nafaka artırım davası açmaya engel değildir. Anlaşmalı boşanan eşler gelecekte değişebilecek koşulları öngöremezler. Bundan dolayı yukarıdaki sayılan şartların varlığı halinde anlaşmalı boşanan eşler de nafaka artırım davası açabilir.

NAFAKA ARTTIRIM DAVASINA ZAMANAŞIMI

Nafaka artırım davasına zamanaşımı yoktur. Boşanan eşler, mali durumlarının kötüleşmesi 20 yıl sonra olsa dahi halen nafaka almaya devam ediyorsa nafaka artırım davası da açabilecektir.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI AÇABİLMEK İÇİN NE KADAR HARÇ ÖDENİR?

Nafaka artırım davasının harcı nispi bir harçtır. Bu da davanın, dava konusu miktarın belirli bir oranında harç ödenerek açılması anlamına gelmektedir. Bundan dolayı net bir harç miktarı belirlenmemiştir.İstenilen nafaka miktarına göre değişmektedir.

Toplum tarafından bilinmeyen davalardan birisidir. Kişiler boşanma sürecinden sonra hükmedilen nafakayı arttırabileceklerini bilmemektedirler. Yıllar çnce o günün ekonomik şartlarına göre hakim tarafından takdir edilen nafaka miktarı daha sonra kişilerin açabilecekleri bir nafaka artırım davası ile miktar yönünden arttırılabilmektedir. Bu hususta bu hakkınızdan faydalanmak için bir avukat yardımı ile süreci idame ettirebilirsiniz.

Av. Merve FİDAN


Yorumlar

0 Yorum

Bu yazıya hiç yorum yapılmamış. İlk sen yorum yap.


nafaka arttırım davası  Av. Merve FİDAN  nafaka miktarını arttırmak  nafaka miktarı nasıl arttırılır  az nafaka alıyorum  nafaka attırmak  nafaka arttırılır mı